Csodás és nehéz világ

Reggel rengetegen gyűltünk össze a tornateremben és megnéztük Szabó Gergelyről szóló rövidfilmet. Ő egy hallássérült ruhatervező volt, aki megmutatta, hogy a hallássérültek is tudnak teljes életet élni.

Tóth Vivien nem látó itt tanuló diák (aki most a teológián tanul) mesélt az iskolai életről és a mindennapi közlekedésről.

 Szentpáli Csaba tanár úr érdekes filmet mutatott be az Autista emberekről szóló filmet a Rain Man (Eső ember) címmel. Az autisták logikai képességei kiemelkedően magasak a többi emberhez képest. Pl.: Kapásból megmondja, hogy hány fogpiszkáló esett ki a dobozból (246). Kommunikációjuk azonban a külvilággal fejletlen.

Megnéztük és elemeztük az Életrevalók című filmet. Egy teljesen lebénult gazdag ember maga mellé vesz egy börtönből szabadult néger embert aki gondját viseli. Kiderül azonban, hogy egy béna ember bátrabb lehet mint egy teljesen ép és egészséges ember. Például az ejtőernyős ugrásnál. A film végére a néger gazember megjavul.

 Ezek után a Forrest Gump című filmből néztünk meg egy részletet, amelyben még a film elején Forrest felszáll abroncsos lábaival az iskola buszra ahol a buszon utazó diákok nehezen fogadják be. Végül egy kislány mellé ül le akibe később szerelmes is lesz.

A Kóristák című francia film példa volt a szegregációra, ráadásul duplán. Egyrészt akik ide kerültek, nehezen kezelhető gyerekek voltak, ráadásul valamennyien fiúk. A II. világháború utáni csodálatos történetből megtudhatjuk, hogy lehet valakiből ilyen környezetből, egy megszállott pedagógus segítségével világhírű karmester. Ebben a történetben is bebizonyosodik, hogy a zene mennyire nevel és épít.

A projekt nap végére jól megismerhettük a fogyatékkal élő emberek problémáit, talán jobban tudjuk már, hogyan segíthetünk nekik a hétköznapokban.

Írta: Hencz Márton 9.c

Kategória: Diákszáj | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>