Élménydús projektnap

Közel 500-an jöttünk össze a tornateremben. Nemcsak az iskola tanulói diákjai vettek részt a rendezvényen, hanem vendégeink is érkeztek a Berzsenyiből, Hunyadiból, és a Tóth Antal iskolából.

Ez utóbbi intézményből került ki az a világhírű divattervező, Szabó Gergő, aki ruhakölteményivel meghódította a világot. Róla és munkáiról láthattunk egy élvezetes kisfilmet.

Ezután 12 műhelymunka várt ránk. Kiemelnénk a számunkra legérdekesebbeket.

Tóth Vivien nem látó teológiai hallgató, – aki iskolánk Eötvös-díjas tanulójaként végzett – mesélt az életéről. Kérdezhettünk is tőle, többek között megtudhattuk, hogy nem szereti, ha sajnálják. Eleinte a tanárok sem tudták, hogy viszonyuljanak hozzá. Pl.: Köszönhetnek-e úgy, hogy viszontlátásra. Mesélt arról, hogy Budapesten koldusnak nézték. A sok érdekes történetből megismerhettünk egy kitartó, tehetséges, életvidám személyiséget.

Egy másik műhelymunka során nem mindennapi élettörténettel találkozhattunk. Jessica Cox karok nélkül született… Hogyan építette fel az életét? Ma már minden hétköznapi tevékenységet elvégez a lábával, ezeken kívül autót és repülőgépet vezet. Pszichológusként végzett és mosolyogva mesél életéről. Szeretne családot alapítani, a karjai talán akkor hiányoznak, majd amikor a jövendő gyermekeit meg kellene „legyinteni”.

Megismerkedtünk karok nélküli gitárossal Carlos Melendezzel, aki II. János Pál pápa előtt is gitározott a lábujjaival.

A karok nélküli, lábbal zongorázó kínai  Liu Wej sziporkázó játékát élvezhettük, aki hazájában egy nagy tehetségkutató versenyt nyert.

Egy másik helyszínen a nemrég elkészült „Életrevalók” című filmből megtudhattuk, hogy egy gazdag mozgássérült miért választ egy börtönből kikerült fekete fiatalembert ápolónak. Tanulságos, volt számunkra, hogy a fogyatékkal élőkhöz mindig természetes viselkedéssel közeledjünk.

Jelnyelvet tanulhattunk a tavaly nálunk érettségizett Litvinov Márktól és kérdezhettünk tőle érdekes dolgokat.

A Projektnap számunkra élménydús volt, sok  új ismerettel gazdagodtunk.

Írta: Csuka Ágnes, Markó Brigitta

Kategória: Diákszáj | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>