Mit olvassunk télen?

Biztos sokan tapasztaltátok már, hogy az időjárás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy milyennek találunk egy könyvet. Nyáron jobban szeretjük a könnyed olvasmányokat, az ún. „limonádé- regényeket”, télen pedig jobban megértjük a mélyen szántó gondolatokat is.

Most egy nem mindennapi listát állítottam össze. Öt olyan könyvet ajánlok, amit ha a megfelelő évszakban olvasol, mindjárt jobb hangulatba kerülsz hozzá.

1. Emily Brontë: Üvöltő szelek

Nem kell félni, nem fog fájni! Ezt a regényt egy őszi napon vettem. Charlotte Brontë-t nagyon szeretem, úgy gondoltam, megpróbálkozom a nővérével is. Meg különben is, már a könyv címe is elbűvölő. Nos, első olvasásra nem teljesen nyert meg. Konkrétan családfát kellett rajzolnom hozzá, amit azóta a könyv mellékletében tárolok. De megérte! A második olvasásra egy télen került sor és azonnal megértettem a könyv mondanivalóját. Azóta az egyik kedvenc őszi-téli olvasmányom. Mindig tartogat valami új meglepetést.

2. Fekete István: Téli Berek

Az írót nem kell bemutatni senkinek, a könyvet viszont annál inkább. A Tüskevár általában negyedik osztályban kötelező olvasmány. Aki elolvassa, megszereti, de itt meg is áll. Sokan azt sem tudják, hogy van folytatása. Mégpedig milyen folytatása van! Nem sokkal a Tüskevár után úgy gondoltam, nem állok meg, és elolvasom a Téli Berek-et. Milyen jól tettem! Személy szerint sokkal jobban tetszett, mint a Tüskevár. A Berek télen csodás világ, és aki azt hiszi, hogy télen ott nem történhet semmi izgalmas, az nagyot téved! Akit egy kicsit is megfogott a Tüskevár világa, az olvasson bele. Ez az IGAZI téli olvasmány.

3. A.A. Milne: Micimackó kuckója

Micimackót mindenki ismeri. Talán még a történetet is. Mégis azt mondom, ha egy nap a téli szünetben arra ébredsz, hogy esik a hó, délután húzd oda a karosszéket az ablakhoz, kucorodj bele, és egy tea vagy forrócsoki társaságában kezd el olvasni ezt a rendkívül aranyos mesét. Nálam nem telik el karácsony Micimackó kuckója nélkül. Minden évben elolvasom, és minden évben ugyanúgy mosolygok a történeten. Kicsit kizökkent, és visszarepít az óvodás korba.

4. Stef Penney: Gyengéd mint a farkasok

Rátérek a mai irodalomra. Az Aranypöttyös könyveket a Könyvmolyképző Kiadó elsősorban felnőtteknek ajánlja, és ezen a ponton egyet is értek velük. Ezt a könyvet csak az vegye a kezébe, akit megfogott a fülszöveg, vagy eléggé kifinomult érzéke van hozzá. Azért került mégis bele a listába, mert véteknek éreztem kihagyni. Én ha jól emlékszem tizenöt-hat évesen olvastam el, és lenyűgözőnek találtam. Stef Penney eredetileg filmrendező, és miközben olvastam, egy film pörgött le előttem. Természetesen ez is tipikusan téli regény, egy egészen kemény télről szól az 1800-as évek Kanadájában. Megéri nekikezdeni.

5. Maggie Stiefvater: Shiver

Aki még nem ismerné a Vöröspöttyös egyik legismertebb sorozatát, az épp ideális időben kezdhet hozzá. A könyvben az egyik legfontosabb dolog a hőmérséklet. A regény lassú lefolyású, mégis izgalmakkal teli, és egy teljesen új világba kalauzol. Természetesen télen. Aki merészebb és meg van a középfokú nyelvtudása, annak ajánlom, hogy angolul fogjon hozzá, mert Maggie írói stílusa egészen költői.

Ha van kedved valami újat kipróbálni, de ez alapján nem tudod, melyiket, az alábbi linkeken további ajánlókat, idézeteket, értékeléseket találsz a könyvekről.

Jó olvasást!

Írta: Frühwirth Blanka

 

http://moly.hu/konyvek/emily-bronte-uvolto-szelek

http://moly.hu/konyvek/fekete-istvan-teli-berek

http://moly.hu/konyvek/alan-alexander-milne-micimacko-kuckoja

http://moly.hu/konyvek/stef-penney-gyenged-mint-a-farkasok

http://moly.hu/konyvek/maggie-stiefvater-shiver-borzongas

http://moly.hu/konyvek/maggie-stiefvater-shiver

 

 

Kategória: Visszatekintő - Frühwirth Blanka rovata | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>