Eötvös a nemzetközi elsősegélynyújtó versenyen, Dunaszerdahelyen

A 10. alkalommal megrendezett híres és színvonalas versenyen ez alkalommal vettek részt nem csak iskolánk csapatai, hanem magyarok is először. A versenyre április 21-22-én került sor, amelyen a húsz jelentkező csapat közül tizenkilenc vett részt (a németek ugyanis visszaléptek).

Április 21-én, kedd reggel indultak el csapataink (1.csapat: Vánkus Alexa, Markó Dorina,Vincze Kitti, 2.csapat: Holpár Liliána, Gergely Kinga, Békes Sára) és felkészítő tanáraink (Balikóné Németh Márta és Ávár Andrea) a verseny színhelyére,hogy megmutassuk tudásunkat, hogy nyerhessünk, illetve tapasztalatokat szerezzünk. Fáradtan, izgatottan utaztunk a célig. Az iskolába érve a regisztrációnál kedves fogadtatásban részesülhettünk illetve mindkét csapat megkapta a saját hoszteszét, a rendező iskola egy-egy diákját. Velük voltunk ezen a két napon. Ők vezettek el minket a szállásunkra, a verseny alatti kárhelyekre. Ezen a keddi napon a szállás elfoglalása, az ebéd, a vacsora és a szabad program mellett részt vettünk a megnyitón, majd egy előadáson is. Ez utóbbit az iskola egyik szakoktatója Dr. Morvai Viola tartotta nekünk A cukorbetegség korai szövődményei cím alatt. Eközben a többi (szlovák) csapat más előadást hallgattak a saját nyelvükön. Mindez után minden versenyző – a felkínált eszközökből – nekiállt a verseny első feladatának elkészítéséhez: a plakáthoz, amelynek a meghallgatott prezentációhoz kellett kapcsolódnia. A verseny végén a plakátkészítés eredmény hirdetése is megtörtént, ahol a mi csapatunk (1-es) műve benne volt az öt legjobb között.

A második napon, szerdán reggel hétkor már felöltözve, izgatottan és kicsit feszülten vártuk a szakmai verseny kezdetét. A versenyzőket két részben indították el. Az előző nap kihúzott számokra hagyatkozva bontották szét a csapatokat. Minden csapatkapitány mellénykén viselte ezt a számot, emellett egy elsősegélynyújtó táskát is kaptunk, amiből a verseny alatt dolgozhattunk. A második csapat az első, míg mi a második turnusba kerültünk, így tehát tizenöt perccel később kezdtük el a tíz kárhely bejárását. A hosszú (közel 7 óra) versenyzés alatt számtalan tapasztalattal gazdagodhattunk. Érdekes szituációkba csöppentünk, megfigyelhettük a gyengeségeinket, vagy, hogy milyen meglepően jól reagáltunk a hírtelen történő balesetekre. Gyorsan, figyelmesen és precízen kellett dolgoznunk. Persze voltak bizonyos esetek ahol kihagytunk apró, de mégis jelentős részleteket. Találkoztunk munkahelyi-, sport-, közúti, belgyógyászati és háztartási-balesetekkel; csillapítottunk vérzést, láttunk el sebet, csonttörést, újraélesztettünk, ellátunk eszméletlen és sokkos beteget, allergiás állapotú balesetest, eltávolítottunk légúti idegentestet, szállítottunk sérültet, gondoskodtunk, az elesettekről, mentőt hívtunk. Mind ezek felett pedig próbáltuk legyőzni a nyelvi nehézségeket, végig küzdeni és a legjobb formánkat hozni.

Eredményképpen a mi csapatunknak 314 (II. hely), a másik csapatnak pedig 277 pontot sikerült elérnie (III. hely). Ámbár hiába a jó pontszám, a külföldi versenyzők közül végül mégiscsak a csehek nyertek 322 pontjukkal, de a mi két csapatunk örült az elért eredménynek. Főként, hogy a mezőny legfiatalabb csapatai voltunk, olyanokkal szálltunk versenybe, akik két-három évvel előre jártak a szakképzésben, illetve a versenyvisszatérő résztvevői.

Persze senki sem maradt ki a jutalmakból. Minden versenyző kapott egy ajándéktáskát tele hasznos dolgokkal, a felkészítő tanárok pedig egy képeskönyvet Dunaszerdahelyről.

Nem elkeseredve, sokkal inkább fáradtan, de elégedetten gondolunk vissza erre a nagy megpróbáltatásra. A majdnem nyerések pedig meg nagyobb okot adott arra, hogy jövőre már tapasztaltabban, több tudással, nagyobb magabiztossággal tudjunk ott lenni ezen a versenyen.

Köszönjük, hogy részt vehettünk rajta!

A versenyzők nevében: Vincze Kitti 9.b osztály

Kategória: Ilyen volt! | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>