Sopronban találkoztak a nyugati kerületi pedagógusok

Sopron – Az integráció kérdéskörével foglalkoztak a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület idei pedagógustalálkozójának résztvevői. A 2015. november 7-én, szombaton, a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola épületében tartott konferenciára mintegy száz vendég érkezett a kerület intézményeiből és gyülekezeteiből.

Szemerei János püspök bevezetőjében arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy az ilyen alkalmak során lelkileg megélhetik a közösséget, szakmailag fejlődhetnek és épülhetnek egymás hitéből és tudásából. Ezután házigazdaként Gottschling Gábor, az Eötvös igazgatója mondott köszöntőt, majd Pongráczné Gaál Elvira győrsági tagintézmény-vezető vette át a szót, aki az idei évtől kezdődően vállalta a pedagógus találkozók szervezését.

A nyitó előadást dr. Papp Gabriella, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának dékánhelyettese tartotta Integráció, inklúzió? Esély és lehetőség az együttműködésre címmel. Beszélt többek között a fogyatékos személyektől való távolságtartás okairól, az esélyteremtés jogszabályi és intézményi hátteréről, illetve az együttműködés lehetséges formáiról. Hangsúlyozta azt is, hogy az integráció és az inklúzió egy folyamat két részét jelentik, melynek során az asszimilációs törekvések helyett az adaptációig, vagyis a kölcsönös alkalmazkodásig kell eljutnunk a fogyatékos tanulókhoz való viszonyulásban.

A hallgatóság élénk hozzászólásai jelezték, hogy az előadó aktuális és húsbavágó témákat érintett. A hallottakat tovább árnyalta Szemereiné Szigethy Enikő gyógypedagógus, vak-szakos tanár beszámolója a pályája során szerzett gyakorlati tapasztalatairól. Mindezt személyes vallomásával egészítette ki az integrált osztályban tanító Pongráczné Gaál Elvira, aki konkrét történeteket osztott meg a jelenlévőkkel fogyatékos diákjaival szerzett élményeiből.

A tornateremben elköltött ebédet a házigazda intézmény bemutatása követte, melynek során nagy hangsúlyt kapott a sajátos nevelési igényű (SNI-s) tanulókkal való foglalkozás ismertetése, Vargáné Rimóczi Gyöngyi, Tóth Szabina és Bognár András gyógypedagógusok segítségével. Ezt követően a résztvevők kiscsoportokban reflektálhattak az elhangzottakra, és megoszthatták egymással az integrációval kapcsolatos saját tapasztalataikat.

A nap programját a záró istentisztelet koronázta meg, amelyen Hegedűs Attila, az Eötvös iskolalelkésze hirdette Isten igéjét. Ennek keretében adta át Mészáros Tamás egyházkerületi felügyelő a Gyurátz Ferenc-díjakat, amelyekkel a kerület a területén élő evangélikus pedagógusok kiemelkedő munkáját ismeri el.

Idén Dombi Lászlóné, a győri Péterfy Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanára, valamint Hubert Pál, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium kollégiumvezető igazgatóhelyettese nyerték el a rangos kitüntetést.

Emellett az Eötvösben végzett hűséges és lelkiismeretes szakoktatói és szakmai igazgatóhelyettesi tevékenységéért kerület érmet kapott Balikóné Németh Márta.

Forrás: www.evangelikus.hu

Kategória: Ilyen volt! | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>