Hogyan lehetek áldássá?

A fenti címmel rendezték meg november 21-én a Soproni Egyházmegye ifjúsági napját. Az alkalomnak – amelyen mintegy hetven fiatal vett részt –, a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola adott otthont.
Az ifjúsági nap főszervezője Mesterházy Balázs harkai lelkész volt, aki az egyházmegye ifjúsági felelőseként, és a mottót is meghatározó következő Szélrózsa-találkozó összefogójaként állt az ügy mellé.

A program reggeli áhítattal kezdődött, amelyben e sorok írója a címben megjelölt témát boncolgatta Jákób tusakodása alapján. Ezután következett egy „író-olvasó találkozó”, ahol Kubiszyn Viktor íróval beszélgetett Mesterházy Balázs. Az író megkapóan, őszintén mesélt a több éven át tartó drogfüggőségéről, a „anyagtól” való szabadulásáról, a ráckeresztúri református terápiás otthonról, az evangélium felszabadító „flash – élményéről”, és íróvá válásának útjáról. Viktor – a nem könnyen emészthető téma ellenére – közvetlenségével, őszinteségével, hitelességével és derűjével elbűvölte még az alkalmon részt vevő „legapróbb”, legfiatalabb korosztályt is.

A nap további programja alkotócsoportokban folytatódott. A fiatalok hat helyszínen tapasztalhatták meg az alkotás örömét, és dolgozhatták fel a „hogyan lehetek áldássá?” témát.
A néptánccsoportot Margittai Endréné „eötvösös” tanárnő és tanítványa Németh Dávid vezette, a festészet iránt érdeklődőket Dorosmai Erzsébet líceumi tanárnő vette szárnyai alá. A könnyűzenei csoportot Blatniczky János Dániel beledi lelkész irányította, a drámajáték rejtelmeibe pedig Blatniczkyné Hammersberg Júlia lelkésznő vezette be a játékos kedvű fiatalságot. Volt még másik, két szintén nagy népszerűségnek örvendő alkotócsapat. Az egyik a kreatív íróké, amelyet Kubiszyn Viktor vezetett, a másik pedig a kreatív barkácsolóké, amelyet Plöchl Ildikó határmenti gyülekezepedagógus irányított.
Mind a hat csoportból csillogó szemű, lelkes fiatalok érkeztek vissza a záró áhítatra, amelyen Hegedűs Attila házigazda lelkész hirdette az igét arról, hogy a „tökéletes szeret kiűzi a félelmet”. A különleges istentiszteletté váló alkalom során minden csoport bemutathatta alkotásait és elmondhatta, hogy miért is volt számára áldás alkotni, a többiekkel együtt létrehozni valamit. Megcsodálhattuk a festők munkáit, meghallgathattuk a zenészek előadását (Nem engedlek el, míg meg nem áldasz, nem engedlek el…), ámulhattunk az elkészült – és köszönetül a házigazda iskolának ajándékozott! – oltárterítőn és a nem mindennapi oltárdíszeken, együtt örültünk a játszókkal, együtt táncoltunk a táncosokkal és csodálattal hallgattuk a kreatív írók alkotását.
Az alábbiakban ezt az „Eötvösben” született írást szeretnénk megosztani az olvasóval.

Keresetlen áldás
- Sokba kerülsz te nekem! Ha így folytatod, megjárod – hallatszott egy sikátorból.
- Nyugodj meg, tudom, mit csinálok. Egyben fizetek – hangzott a válasz. Aztán a helyszínről egy hátizsákos alak távozott.
Másnap este egy belvárosi kocsmában János, a dealer túl volt már pár pohár boron, mikor egyik régi kuncsaftja odalépett mellé, és így szólt:
- Kéne egy kis „anyag”.
-Oké. Három rongy!
-Ma nem tudok fizetni, de van más, amit odaadhatok cserébe. Tegnap loptam egy fém feszületet. Itt van. Rakd el!
János a kabátja zsebébe rakta, és azon vívódott, hogy ezúttal sem tudja kifizetni megbízóját. Egész éjjel nem aludt. Hajnalban egyszercsak kopogtak az ajtón. Vívódásából felriadva az ajtóhoz rohant. Kinyitotta, és megpillantotta ugyanazt a hidegvérű tekintetet, amelyet két nappal azelőtt a sikátorban is látott. A maffiózó a zsebéből előrántott pisztolyát – János szívére célozva – reflexből meghúzta, majd a testet átlépve megkezdte a lakás kirablását.
A környéken járőröző rendőrök a lövés hallatán a helyszínre siettek, ahol elkapták a maffiózót.
János magához térve – a zsebében hagyott kettétört feszülethez kapott, amely megmentette az életét. Ekkor jött rá, hogy bár sosem kereste az áldást, mégis megkapta…

Reméljük, valóban Isten áldása volt ezen a napon, amelynek végén még a 2016. július 27-31. között a Mátra Kempingben megrendezendő „Áldás leszel” témájú Szélrózsa-találkozóra is meghívást kaptak a fiatalok.
Heinrichs Eszter

Kategória: Ilyen volt! | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>