Megint voltunk MEGiNT-en …

Megint voltunk MEGiNT-en …
… a Magyarországi Evangélikus Gimnáziumok Népművészeti találkozóján.
A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium és a Martin György Kulturális Egyesület immár hetedik alkalommal hívta a népművészettel foglalkozó, a népművészetre fogékony diákokat, hogy bemutatkozzanak, versenyezzenek és gazdagodjanak kultúránk e különleges világával. Az Eötvös-Roth Néptánckör és Dalárda tagjai évről évre örömmel vesznek részt a rendezvényen.
Aki egyszer megízlelte a MEGiNT hangulatát, a magyar népdalok és táncok csodálatos világát, az szíve ügyének érzi ezt az ősi ajándékot, mely betölti a lelket és a testet egyaránt. Az iskolák bemutatkozó műsora mellett a MEGiNT történetében először népdalverseny is volt, amely nagy sikert aratott a tanulók körében.

A találkozón az idei évben Kunkovács László néprajzkutató munkásságával és a Góbé Zenekar világzenéjével ismerkedhettünk meg.

A rendezvényen a következő tanulók vettek részt:
9. A Bujtás Bettina, Jakab Johanna;
9. C Molnár Laura
10. B Gergely Kinga
10. C Kemény Dániel
12. A Cseszkó Elvira; Krizonits Vivien;

A 9. C osztályos Molnár Laura citerázó tanulónk először mutatkozott be a MEGiNT-en. Gyönyörű Kalocsai dalcsokrot mutatott be hibátlan hangszerjátékkal.
Az Eötvös-Roth Néptánckör ifjú alkotónk, Németh Dávid 11. C osztályos tanuló által összeállított Szilágysági táncok c. koreográfiát mutatta be nagy sikerrel.

A népdalversenyen Kemény Dániel 10. C osztályos diákunk „rothos” barátaival (Percze Botonddal és Erdős Áronnal) bronz fokozatot ért el. Sikeres szerepléséhez ezúton is gratulálunk!
Az idei MEGiNT mottójául a rendezőség Kodály Zoltán gondolatát választotta:

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog,
ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”

Kodály Zoltán gondolata örökérvényű, nem tud elévülni. Nagy öröm, hogy iskolánk tanulói közül, ha egy kis csapat is, de megéli, műveli és ezáltal átörökíti nemzeti kultúránk kincseit.

Felkészítő tanár és a csapat vezetője: Margittai Endréné

 

Kategória: Ilyen volt! | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>