Csendesnap a közösség nevében

Bár kis létszámú iskola vagyunk, mindenki számára vannak ismeretlen arcok a folyosókon:olyanok, akikkel eddig nem beszélgettek, akikhez semmi nem fűzte őket. Mégis egy közösség vagyunk mi eötvösösök, és ezt jó tudatosítanunk.

Így született meg az idei tavaszi csendesnap ötlete: gondolkodjunk együtt a közösségről, és ami fontosabb, éljük meg minél intenzívebben azt, hogy összetartozunk. Így a mostani hagyományos csendesnap nem a szokásos előadások, beszélgetések keretében történtek, hanem közös játékkal telt el.

Mi is tart össze egy közösséget? Például vannak „ősatyák”, akik átadják a közös tudást az ifjaknak. Most ezt a szerepet a tanárok mellett a végzős évfolyam kapta. Aztán a közösségen belül vannak kisebb közösségek, mint egy nemzeten belül a törzsek- ezt a szerepet a 9-10-11. évfolyamosok kapták, akik 12 csoportba rendeződtek, nevüket pedig Jákob (Izrael) 12 fiáról kapták. Mivel ezek a közösségek nem döntés és barátság alapján, hanem eleve kész adottságként születnek, a 12 csapat tagjai véletlenszerűen kerültek egymás mellé, tehát olyanokkal kellett együtt dolgozni, akikkel korábban talán soha nem beszélgettek a tagok.

És amikor minden összeállt, indulhatott a játék: 12 állomáson kellett a 12 csapatnak helyt állnia. Az állomásokon a végzősök felügyeltek, és igyekeztek az élet teljesen különböző területeit lefedni: ének, tánc, művészettörténet, egyházismeret, Biblia, földrajz… Így senki nem mondhatta, hogy én ehhez nem értek, rám nem számíthat a közösség, hiszen valamihez mindenki ért…

A kezdő és záró áhitat is a nap közösségi jellegét emelte ki: a 133 Zsoltár szerint „Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek!” A záró áhitat pedig a közösség egyik legnagyobb (legmélyebb) megtestesüléséről szólt: arról, amikor Jézus az utolsó vacsorán megmosta a tanítványai lábát. Ajándék, hogy adhatunk másoknak, és ajándék, hogy képesek vagyunk elfogadni másoktól. Ez a közösség igazi csodája.

 

Hegedűs Attila

Kategória: Ilyen volt! | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>