Határtalanul projektnap

Iskolánk a 2015/2016. tanévben, immár harmadik alkalommal vesz részt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával két „Határtalanul” projektben. A program célja személyes kapcsolat kialakítása határon túli magyar diákokkal, és olyan közös tevékenység végzése, mely által a diákok egymás szülőföldjét, kultúráját és mindennapjait jobban megismerhetik.

Az előkészítő foglalkozásokat követően a programsorozat 2016. március 11-én, pénteken a „Határtalanul” projektnappal vette kezdetét. A pályázatban az előző tanévben részt vett diákok és tanáraik mutatták be a határon túli, felvidéki és erdélyi magyarság történelmét és kultúráját, illetve tartottak élménybeszámolót a projektben idén részt vevő osztályközösségeknek.

A két projekt

  1. 1.      Dunaszerdahely – Légy fitt!

Utazások:

2016. március 21-23. (a dunaszerdahelyi csoport látogatása Sopronban)

2016. május 3-5. (a soproni csoport utazása a Felvidékre, Dunaszerdahelyre)

A projektben a pályázó intézményekből összesen 63 diák és 7 pedagógus vesz részt. A „Légy fitt!” mottó jegyében diákok a két utazás alkalmával az egészséges étkezésről, a lelki egészség megőrzéséről hallgatnak előadásokat, vizsgálják saját táplálkozási szokásaikat, a gyorséttermek terjedésének negatív hatásait, és gyakorlati foglalkozásokon tapasztalják meg a helyes táplálkozás és mozgás kapcsolatát. A projekt során a résztvevők egy szórólapot készítenek, mellyel megszólítják az iskola közösségét és kortársaikat, hangsúlyozva az aktív és egészséges életmód fontosságát.

  1. 2.      Székelyudvarhely – Székely – magyar legendárium

Utazások:

2016. március 16-19. (a székelyudvarhelyi csoport látogatása Sopronban)

2016. május 5-8. (a soproni csoport utazása Erdélybe, Székelyudvarhelyre)

A projektben a pályázó intézményekből összesen 66 diák és 7 felnőtt vesz részt. A diákok a két utazás alkalmával a nyugat-magyarországi és székelyföldi legendákat kutatják, megismerik a távoli múltban élő magyarok mindennapjait, egy közösség félelmeit, hiedelmeit. Ezek megismerése és szakszerű összefoglalása térképen illetve legendáriumban a projekt során elkészülő termék. A kiadvány nem csak az iskolák könyvtárát gazdagítja, hanem a tananyagot kiegészítő segédletként bekerülnek intézmények tanrendjébe.

 

 

 

Kategória: Tanári szoba | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>