Megemlékezés az aradi vértanúkról

Iskolánk az október 3-i áhítat után emlékezett meg a tizenhárom aradi honvédtábornokról, akiket az 1848/49-es szabadságharc leverése utáni megtorlássorozatban végeztek ki. Az ünnepi műsorban szerepelt: Rózsa Cintia (10.B), Madarász Eszter (12.A), Tajti Boglárka (11.B), Maros Csaba (11.B), Böröndy Bence (12.A), Bocskai Patrik (12.A), Frühwirth Martin (11.A), Schöll Ákos (11.A), Maczkó Márk (11.A), Városi Szilárd (11.A).

Felkészítő tanár: Margittai Endréné, Rétfalvi Árpád

A mártírhősök üzenete a mai kor számára is aktuális. Kiss Ernő utolsó mondatai így hangzottak a bitófa alatt: „Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei, virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.” Ez a felhívás mindenkinek feladatot ad: a tanároknak, hogy keresztény és magyar szellemben neveljék, tanítsák a rájuk bízott diákokat, a tanulókat pedig nyitottságra sarkallja, hogy bizonytalan világunkban bátran és bizalommal ragaszkodjanak a hagyományos nemzeti értékeinkhez. Fontos, hogy átlássuk, mindez nem üres szlogen, hanem valódi életútmutatás, amely nélkül Magyarország kiszolgáltatottá válik, és sosem fog rálelni a helyére a gyorsan változó kontinensen. S Európa sem fogja tudni, hányadán áll velünk, kik is vagyunk mi valójában.

Az aradi vértanúk összetartásra szólítanak minket, és talán a történelmünk többi nagy alakjával együtt képesek felülírni azt a cinizmust, közönyt, fásultságot, amelyet a XXI. század átlagmagyarja a közügyek iránt érez. Ebben a történetben ugyanis nem lehetünk kívülállók, hanem éppen ellenkezőleg – a magunk sorsát mi ronthatjuk el vagy szépíthetjük meg.

Kategória: Ilyen volt! | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>